Sfaturi pentru îngrijirea bătrânilor acasă

Îmbătrânirea este un proces natural prin care trecem cu toții de la o zi la alta. Semnele normale ale îmbătrânirii sunt, în general, aceleași pentru toți.  Cu toate acestea, ele nu apar neapărat la o anumită vârstă. 

Ce presupune îngrijirea bătrânilor la domiciliu?

Odată cu înaintarea în vârstă apar și câteva schimbări la nivelul corpului uman. De aceea, pentru cei mai mulți dintre vârstnicii de astăzi, cele mai mari temeri pe care le au sunt de a deveni din ce în ce mai slabi, mai fragili și mai dependenți de alte persoane.

Unui bătrân, la fel ca unui copil, este indicat să-i acorzi mai mult decât hrană și adăpost. Îngrijirea bătrânilor presupune atenţie, afecţiune, nevoia de a discuta cu ei, chiar dacă o faci după orele de muncă.

De multe ori, bătrânii se confruntă cu diverse sentimente care le afectează starea emoțională. Aceștia pot fi încercați de sentimentul inutilității, pierderea interesului pentru orice activitate care în trecut era îndrăgită, pierderea stimei de sine și sentimente de autoculpabilizare.

Iată ce înseamnă îngrijirea bătrânilor la domiciliu:

  • Alimentație sănătoasă 

Consumul de alimente nutritive în cantitățile potrivite are un rol important în menținerea unui stil de viață activ. Regimul alimentar ajută în controlarea diverselor afecțiuni precum boli cardiace, tensiunea arterială crescută, diabetul sau osteoporoza.

O nutriție inadecvată poate duce foarte ușor la anemie sau alte afecțiuni. De aceea, este important să ții sub control dieta specifică nevoilor sale. Astfel, trebuie să te asiguri că persoana pe care o îngrijești are toate alimentele necesare pentru dieta sa.

Mai mult de atât, este foarte important să știi cum să-i administrezi medicamentația necesară și modul în care se adaugă acestea la mesele principale ale zilei.

  • Exerciții fizice

Cele mai vizibile modificări fizice reprezintă apariția ridurilor și a părului alb. Însă, printre cele mai frecvente schimbări pe care le identifici la bătrânețe se enumeră slăbirea vederii, pierderea densității osoase și atrofierea sistemului nervos.

O rutină a activității fizice ajută la diminuarea problemelor care pot să apară la bătrânețe. Specialiștii susțin că exercițiile fizice regulate sunt asociate cu o mai bună funcționare a creierului și reduc stresul și depresia.

Așadar, este necesar să aloci minim 30 de minute pe zi pentru a ajuta la efectuarea acestor exerciții pentru a evita mișcările bruște, căderile sau alte accidentări care pot să apară pe parcurs.

  • Consultații medicale

Apariția problemelor de sănătate vine la pachet cu mai multe responsabilități în plus. De aceea, este important ca persoana în vârstă să fie la zi cu consultațiile medicale pentru a face verificările de rutină și pentru a depista cât mai rapid eventualele complicații.

După cum am menționat și mai sus, un rol important îl are și modul de administrare a medicamentației. Aceasta trebuie efectuată regulat, la ore fixe, înainte sau după masă, după recomandările stricte ale medicului specialist.

  • Gestionarea stresului

Schimbarea stilului de viață după retragerea din viața profesională poate să influențeze apariția stresului. Acesta generează întrebări existențiale din care se poate naște sentimentul de neputință sau de inutilitate. 

Este important să-l faci să simtă că acum, la bătrânețe, duce o viață liniștită, care favorizează recreația și care este lipsită de stres și griji. Acestea se manifestă în special prin atenția pe care trebuie să i-o acorzi în orice clipă.

  • Socializarea

Specialiștii spun că 60% dintre persoanele care ies la pensie suferă de singurătate, în special dacă aceștia au copii care s-au așezat la casele lor. 

O persoană de vârsta a treia nu trebuie să fie izolată sau inactivă din punct de vedere social. Este indicat să-i dedici cel puțin o zi pe săptămână în compania ta sau a nepoților pentru a se încărca de la voi cu energie și tinerețe.

Este important să comunici constant cu persoana vârstnică și să îți menții o stare bună, pozitivă și optimistă. Trebuie să-i oferi sentimentul de apartenență și de implicare în viața ta, chiar dacă doar povestești ce întâmplări ai mai avut în ultimul timp.

Totuși, una dintre metodele câștigătoare pentru alungarea plictiselii și a singurătății o reprezintă rețelele de socializare, prin care poate să socializeze cu persoanele dragi prin mesaje, fotografii sau chiar video-uri.

Cu toate acestea, un vârstnic mereu va avea nevoie de o persoană mai tânără care să-l ajute să țină pasul cu tehnologia. Diferența dintre generații poate fi uneori copleșitoare pentru ambele părți, însă răbdarea vă va ajuta să ajungeți la un numitor comun.

Sfaturi pentru îngrijirea bătrânilor la pat, acasă

ingrijirea batranilor la pat

Îngrijirea bătrânilor imobilizați la pat devine o povară pentru familie. Dacă activități precum prepararea și consumarea hranei, mobilitatea, îmbrăcarea, igiena zilnică sau mersul la toaletă nu pot fi făcute de persoana în cauză, atunci este necesar ca cineva să fie tot timpul la dispoziția ei și să o ajute.

Pentru a oferi un real ajutor în îngrijirea bătrânilor imobilizați la pat, este necesar să ai câteva calități esențiale:

  • Să ai răbdare
  • Să știi cum să comunici 
  • Să fii rapid și capabil să iei decizii sub presiune
  • Să fii onest
  • Să ai minime cunoștințe medicale
  • Să ai atenție distributivă 
  • Să ai o atitudine pozitivă.

Prezența unei persoane în permanență la domiciliu presupune mai multe activități repetate zilnic pentru confortul persoanei îngrijite și mai multe reguli pe care trebuie să le respecți cu strictețe, precum:

  • Respectarea tratamentului medicamentos 
  • Igienizarea spațiului și a obiectelor personale
  • Acordarea primului ajutor în caz de nevoie
  • Asigurarea alimentației și a hidratării corespunzătoare.

Avantajele ingrijirii batranilor într-un cămin

ingrijirea batranilor intr-un camin de batrani

Fie că vorbim despre bunici, de părinți, mătuși sau unchi dragi nouă, nu trebuie să lăsăm singurătatea să le afecteze starea emoțională din perioada de după pensionare.

Pentru a fi fericit, un pensionar trebuie să-și ocupe ziua cu diverse activități care să-i dea sentimentul utilității sociale și care să contribuie la stima de sine. De asemenea, socializarea are un rol important în menținerea statutului pe care acesta îl are în societate.

Un senior, cu cât se apropie de o vârstă mai înaintată, cu atât trebuie să facă alegeri care să-i îmbunătățească capacitatea de a-și menține o viață activă și de a se bucura de natură și de oamenii din jurul său.

Una dintre aceste alegeri bune pe care o poți face este Casa Nur – căminul de bătrâni din Timișoara, unde îndeplinim  toate condițiile de care un pensionar are nevoie pentru îmbunătățirea calității vieții și îngrijire permanentă. 

Cu ajutorul personalului calificat, persoanele dragi vor înțelege mai bine care sunt etapele bătrâneții și cum pot să se bucure de aspectele pozitive ale acestei perioade din viața lor. Mai mult de atât, cei care aleg Casa Nur devin parte dintr-o comunitate în care se pot exprima și socializa. 

Pe lângă serviciile medicale și mesele oferite zilnic, la Casa Nur seniorii pot accesa serviciile de psihoterapie, kinetoterapie, toaletare, curățare,  înfrumusețare  sau chiar participarea la diverse evenimente de socializare, la ore de pian, jocuri de cărți sau alte activități interactive.

De aceea, prin această alegere transferi grijile tale pe mâna specialiștilor care fac asta zi de zi, având experiență semnificativă în tratarea și îngrijirea persoanelor care au probleme de autonomie fizică sau psihică.

Așadar, este important să înțelegi că pe măsură ce înaintează în vârstă, o persoană se confruntă cu multe nevoi pe care trebuie să le acopere. 

Iar tu, oricât de mult ți-ai dori să le oferi bătrânilor din familie ajutorul necesar, este important să conștientizezi că există variante alternative pentru a avea tot sprijinul necesar în această etapă. 

Distribuie:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

albei anda

albei anda

Alte articole

Suna acum