Ingrijirea varstnicului cu fractura de col femural

Bătrânețea reprezintă etapa vieții prin care fiecare dintre noi o sa treacă mai devreme sau mai târziu. Este cunoscut faptul că bătrânețea vine la pachet cu relaxarea, interacțiunile sociale și o varietate de activități de recreere, însă, trebuie ținut cont și de faptul că reprezintă o perioadă grav afectată de vulnerabilitate și predispusă la probleme de sănătate. 

Una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni în cazul persoanelor vârstnice este reprezentată de fractura de col femural. Dacă nu v-ați aflat în situația în care să aveți o persoană vârstnică în îngrijire și să vă confruntați cu această problemă, suntem aici să vă ajutăm. 

În cele ce urmează o sa va punem la dispoziție tot ce trebuie știut în procesul de îngrijire a vârstnicului cu fractură de col femural. 

1. Sfaturi de îngrijire a vârstnicului cu fractură de col femural pana la recuperare

Sfaturi de îngrijire a vârstnicului cu fractură de col femural pana la recuperare

Factura de col femural reprezintă o întrerupere sau o secționare a legăturii dintre osul femurului și un cartilaj articular. Această afecțiune apare ca urmare a unei traume severe precum: o căzătură, o lovitură severă, un accident care exercită o forță superioară asupra mușchiului, practicarea unui anumit sport de contact. 

În urma acesteia poate apărea foarte ușor fractura de col femural fiind caracterizată de durerea puternică și incapacitatea de mișcare. 

Acum că am aflat ce reprezintă factura de col femural și cauzele care o produc, este momentul sa descoperim care sunt cele mai bune sfaturi pentru îngrijirea vârstnicilor suferinzi de această afecțiune.

1.1  Perioada preoperatorie

Perioada preoperatorie fractură de col femural pana la recuperare

Având o influență ridicată asupra stării de sănătate a vârstnicului, este important ca această afecțiune să fie diagnosticată la timp, totodată fiind realizat și planul intervenției chirurgicale pentru ca recuperarea să nu dureze și să fie făcută în condiții optime. 

Dacă persoana vârstnică indica dureri accentuate în zona femurului, iar mișcarea este îngreunată, acesta poate fi un semnal de alarmă să faceți o vizită la medic. 

De asemenea în perioada preoperatorie sunt recomandate exercițiile de respirație,  mișcări ușoare active pentru o circulație cât mai bună la nivelul membrului inferior sănătos și mobilizări delicate pentru periferia celui afectat.

1.2  Perioada post operatorie

Perioada post operatorie ingrijire batrani cu fractura de col femural

La 2-3 zile de la intervenția chirurgicală, pacientul poate începe să se deplaseze cu ajutorul cadrului metalic sau al cârjelor. Trebuia observată foarte atent starea fizica a pacientului și dacă acesta acuză dureri sau disconfort puternic în zona afectată.  

Totodată, masajul pe ambele membre inferioare poate reprezenta o modalitate foarte bună de îngrijire a vârstnicului cu fractură de col femural.  Recuperarea prin ședințe de fizioterapie este absolut necesară cât mai repede după ce vârstnicul reintră în posibilitatea de mișcare.

1.3  Primele 1-2 săptămâni

Ingrijirea varstnicului cu fractura de col femural 1

După primele 2 săptămâni de la operație vârstnicul ar trebui să fie deja în poziția în care se poate deplasa fără probleme cu ajutorul cârjelor sau al cadrului metalic. Totuși, este foarte important să aveți o atenție sporită la pacient pentru a evita o potențială accidentare. 

Este esențial de urmărit poziția corporala a vârstnicului și de a se evita mișcările bruște , de rotație sau flexia de peste 90 de grade. Mulți specialiști spun că aceasta perioadă de 1-2 săptămâni de după operație, reprezintă perioada critică în procesul de recuperare, pacienții fiind mult mai predispuși la eventualele accidentări. 

1.4  Săptămânile 2-6

Ingrijirea varstnicului cu fractura de col femural 2

În perioada de 2-6 săptămâni de la operație este în continuare important ca pacientul să nu se deplaseze cu încărcătura pe piciorul afectat. 

De la acest interval de timp se pot începe introducerea de exerciții de ușoară intensitate și de întărire al zonei șoldului, precum și a exercițiilor de echilibru și a masajului terapeutic. 

Un alt sfat util și foarte ușor de pus în practica este punerea unei perne între genunchi pe timpul somnului pentru o poziție corporală cât mai corectă. Folosirea unui încălțător pentru pantofi poate fi de asemenea utilă în procesul de recuperare postoperatorie. 

1.5 Îngrijirea vârstnicului cu fractură de col femural pana la 6 luni

Ingrijirea varstnicului cu fractura de col femural 3

La 6 luni de la operație se pot începe exercițiile mai avansate de întărire a mușchiului afectat printre care: contracții musculare izometrice pentru cvadriceps si fesieri, contracții izodinamice asistate de fizioterapeut pentru felxorii șoldului si genunchiului, precum și exerciții de respirație și de acționare ale grupelor musculare superioare. 

Următoarele 6 luni de la operație reprezintă perioada în care se poate încerca mersul cu sprijin și pe membrul afectat, în primă faza cu 25% din greutate, iar mai apoi la 50%, în funcție de nivelul de progres al pacientului. 

2. Activități recomandate în cazul vârstnicilor cu fractură de col femural

În cazul vârstnicilor trecuți prin operație a fracturii de col femural este recomandată odihna și mișcarea cât mai puțină și mai controlată. Procesul de mișcare se va relua cu timpul în funcție de gradul de vindecare și pe baza exercițiilor de recuperare recomandate de specialiști și prezentate anterior. Masajul terapeutic, odihna și exercițiile fizice de întărire a mușchilor rămân cele mai bune activități pe care o persoană vârstnică le poate face. 

3. Prevenția fracturii de col femural la vârstnici

Prevenția fracturii de col femural la vârstnici

Pentru a evita cât se poate de bine această afecțiune este foarte important ca persoanele vârstnice să aibă activități de mișcare cât mai des pentru a menține ridicată contracția mușchilor. 

Activitățile zilnice care pot ferii vârstnicii de această accidentare pot fi reprezentate atât de exerciții ușoare în parc cât și de simplele plimbări zilnice. 

Nu trebuie pierdut din vedere evitarea ridicării de obiecte grele sau a practicării sporturilor cu risc înalt de accidentare. 

Totodată, amenajarea spațiului interior și exterior în care persoanele vârstnice locuiesc, este un aspect de luat în considerare când ne gândim la prevenția fracturilor. 

Este indicat a se folosi piese de mobilier stabile fără risc de cădere sau deplasare și podele cu risc scăzut de alunecare întrucât orice impact poate induce apariția fracturii de col femural. 

Știm cu toții cât este de importantă sănătatea persoanelor vârstnice din viața noastră și că acestea trebuie ferite de orice accidentare sau pericol care l-ar putea pune viața în pericol. 

Așadar, dacă ești din Timișoara și vrei să stai fără griji în ceea ce privește starea bătrânilor din viața ta, Casa Nur iți pune la dispoziție cele mai inovative și profesionale metode de îngrijire a persoanelor vârstnice, garantându-ți cele mai înalte standarde de funcționare și practicare a activității. 

  Bătrânii din viața ta vor fi în siguranță alături de noi!

Distribuie:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

albei anda

albei anda

Alte articole

Suna acum